انواع کسورات حقوق و دستمزد چیست؟
انواع کسورات حقوق و دستمزد در حسابداری
ابتدا به تعریف کسورات حقوق و دستمزد در حسابداری میپردازیم. کسر حقوق به مبالغی اطلاق میشود که از دستمزد ناخالص کارمند کسر میشود تا به دستمزد خالص یا دستمزدی که کارمند دریافت میکند، برسد. کسر حقوق میتواند اجباری یا اختیاری باشد و میتواند به دلایل مختلفی انجام شود. کسورات اجباری مواردی هستند که طبق قانون مورد نیاز هستند. مانند مالیات، تامین اجتماعی. این کسورات معمولاً به عنوان درصدی از دستمزد ناخالص کارمند محاسبه میشود و توسط کارفرما کسر و به سازمانهای دولتی مربوطه واریز میشود.
از سوی دیگر، کسورات داوطلبانه، کسوراتی هستند که کارمند انتخاب کرده است که از حقوق خود خارج شود. این کسورات معمولاً برای تأمین مالی مزایای کارکنان، مانند بیمه درمانی، برنامههای پسانداز بازنشستگی و بیمه عمر انجام میشود. نمونههای دیگر کسر داوطلبانه شامل حقوق اتحادیه، کمکهای خیریه و پرداخت دستمزد است.
کارفرمایان ملزم به رعایت برخی قوانین فدرال و ایالتی هنگام کسر حقوق هستند. به عنوان مثال، آنها باید اطمینان حاصل کنند که کسورات اجباری به درستی محاسبه میشود و مبالغ صحیح از چک حقوق هر کارمند کسر میشود. کارفرمایان همچنین باید اطمینان حاصل کنند که کسورات داوطلبانه توسط کارمند مجاز است و مبلغ صحیح کسر میشود.
کسر حقوق میتواند برای کارمندان گیج کننده باشد، به خصوص زمانی که کسرهای متعددی از حقوق آنها انجام میشود. کارفرمایان باید اطلاعات واضح و دقیقی را در مورد حقوق و کسورات خود، از جمله مبالغ کسر شده و دلایل کسورات، در اختیار کارکنان قرار دهند تا به کارکنان در درک حقوق و تصمیمات مالی آگاهانه کمک کنند.
کسورات حقوق و دستمزد در حسابداری به طور کلی به کسورات توافقی و کسورات قانونی تقسیم می گردند:
کسورات توافقی :
به مبالغی که برطبق قرارداد و یا توافق بین کارگر و کارفرما در هنگام تهیه لیست حقوق و دستمزد از طریق حقوق کارگر یا کارمند کسر میشود کسورات توافقی گفته میشود.
برخی از کسورات توافقی به شرح زیر است:
۱. اقساط وام مسکن
۲. اقساط وامهای ضروری
۳. بدهی به شرکتهای تعاونی
۴. مساعده
۵. پیش پرداختها
۶. پس انداز سهم کارگر یا کارمند
۷. حق عضویتها (صندوق تعاون، انجمن ها وصندوق ذخیره کارکنان دولت وغیره )
۸. صندوق امداد و امور خیریه
۹. بیمه تکمیلی
منظور از مساعده بخشی از حقوق است که به طور معمول قبل از پایان هر ماه به علت نیاز کارکنان به آنان پرداخت میشود. و در زمان تهیه لیست حقوق و دستمزد همان ماه به طور کامل از حقوق آنها کسر میگردد.
کسورات قانونی:
مبالغی است که کارفرما به نمایندگی از طرف سازمانهای مربوط و بر اساس مصوبههای قانونی یا به حکم دادگاه از حقوق کارکنان کسر و به سازمان های ذینفع پرداخت مینماید.
کسورات قانونی اساسی که جزو کسورات در حقوق و دستمزد میباشد به این شرح است:
۱. بیمه اجتماعی سهم کارگر در بخش خصوصی و سرانه بیمه بابت بیمه شده اصلی و افراد تبعی درجه ۱ در بخش دولتی.
۲. مالیات حقوق و دستمزد
۳. بدهی کارگر به صندوق اجرا (اجرائیات)
۴. حق بازنشستگی در بخش دولتی
کسورات مربوط به بیمه تامین اجتماعی و بیمه کارگر:
در رابطه با کسورات، بیمه کارگر نیز از جمله بیمه کسورات در حقوق و دستمزد است. برای استفاده از مزیتهای سازمان بیمه تامین اجتماعی، بیشتر افراد مبلغی را به سازمان بیمه واریز میکنند. این مبلغ به عنوان حق بیمه به سازمان بیمه تامین اجتماعی ریخته میشود.
البته شاخصترین و مهمترین کسورات بیمه کارگر به شرح زیر میباشد:
- شرایط بارداری
- بیمه درمانی
- بیمه حادثه
- همچنین بیمه مربوط به بیماری
- حق بیمه برای افراد بازنشسته
- از کارافتادگی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!